Unikt (?) arkeologiskt fynd i Ursvik!

Här kommer en liten julklapp till alla som gillar arkeologiska föremål!

Ni som följt oss på vår Facebook sida vet att vi ända in i kalla december har grävt gravar i Ursvik. I slutänden blev det fem gravar som vi nu tagit bort inför byggandet av bostäder. Medan vi var i fält valde vi att ligga lite lågt med vad vi har hittat men nu kan vi avslöja att en av gravarna visade sig vara riktigt rik och bland annat har vi hittat ett föremål som hittills ingen verkar känna igen – ett miniatyrhorn i brons!

horn i fält

Det lilla hornet låg tillsammans med en nål och ett hänge. Kanske har de tre föremålen hängt samman på en tråd eller en rem som försvunnit

horn

Horn, nål och hänge. Hornet är ca 4 cm långt och ca 1 cm brett vid mynningen

Hornet har en dekorerad kant och är ihåligt men vi är ännu lite osäkra på hur spetsen ser ut, kanske kan den vara skadad där.
Graven som hornet kom i var en brandgrav, det vill säga man har kremerat den döda. Med sig i graven hade personen fått flera saker bland annat så kallade agraffer, det vill säga en form av spännen som användas för att hålla ihop kläder, likt en manschettknapp.

agraff

En av agrafferna. Mönstret är känt sedan tidigare och hjälper oss datera graven närmare.

Med hjälp av fynden, framförallt agrafferna, kunde vi datera graven till folkvandringstid, det vill säga till tiden 400-550 efter Kristus. I övrigt hade den döda fått med sig bland annat en nyckel och ett lås och en kniv. Alla föremålen är inlämnade för konservering och när den är klar kommer vi återkomma med flera och bättre bilder. Vi vet heller inte så mycket om den döda personen ännu, mer än att hen var en vuxen individ, och här kommer vi att få hjälp av en osteolog (benspecialist)för att ta reda på mer.

900 fr luften

Graven från luften med sin fint lagda stenpackning. I vänstra hörnet skymtar nästa grav fram.

De andra fyra gravarna var också brandgravar men med ett mer sparsmakat innehåll. Förutom brända skelettdelar fanns i en av dom till exempel en liten bit av en kam och i en annan ett litet spänne av järn.

Nu återstår rapportarbete och arbete med foton och fynd, men det tar vi efter jul! Så från oss alla till er alla – en riktigt god jul och ta en extra titt i era gamla arkeologiska skrifter – kanske finns det ett till litet horn där nånstans!

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Unikt (?) arkeologiskt fynd i Ursvik!

  1. Kristin Ytterborg skriver:

    Hej! Är det inte ett hängsmycke? Symbol för ett dryckeshorn likt det som kvinnan erbjuder krigaren (Oden) på senare bilder?

  2. Per Runberg skriver:

    På bilden ser det ut som en modell av ett spelhorn av get eller möjligen bock.

  3. kerold klang skriver:

    Är kanske ett kopphorn som användes vid koppning av blod? Vi har ett sådant som gått i arv i släkten. men den har dock ingen ögla.

Kommentarsfältet är stängt.