Bland skelett och bronsgjutare i Sigtuna

 

Jahaja, nu är det nästan slut… blott två dagar kvar av undersöknigen. Det har ju varit en vansinnigt intressant och mycket rolig grävning. Så mycket vi har fått reda på som tidigare var okänt, och i materialet ligger oerhört mycket kunskap dold som väntar på att komma fram i det kommande analysarbetet.

Johan är glad!

Johan är glad!

 

Hur kan man kort sammanfatta undersökningen då? Vi började med målet att undersöka ett fyrtiotal gravar på en gravgård. Och gravar, det har vi hittat. Vad som var med oväntat var de tämligen omfattande kulturlagerresterna som fann kvar… rester efter byggnader och aktivitetsytor. Tidigare har man inte känt till att det funnits bebyggelse på den här ytan så tidigt som tidigt 1000-tal, men det har vi hittat omfattande spår efter. Rester efter kammakeri och bronsgjutning till exempel. Det mesta är väldigt stört av sentida nedgrävningar och aktiviteter, mängder av olika former av rör och ledningar har grävts ner här genom åren och det är egentligen helt fantastiskt att det ändå finns så mycket kvar! Vi räknade inte heller med så mycket fynd, men i kulturlagren har väldigt mycket bevarats. Väldigt mycket spill från bronsgjutningen och från kammakeriet, samt hantverks- och vardagsföremål som sländtrissor, punsar och isläggar. Ett och annat ringspänne har också dykt opp och en lång rad korroderade bronser som en konservator måste titta på och rengöra innan vi kan avgöra vad det är.

De första slipade tänderna som dök upp

De första slipade tänderna som dök upp

Mest uppmärksamhet har naturligtvis skeletten med de slipade tänderna väckt med välkomna besök från radio, tv och tidningar. De här skeletten, och alla de andra, kommer nu att åka till Osteologiska forskningslaboratoriet för analyser. Det är mycket spännande alltihop.

Intresset från allmänheten har varit stort och visningarna har varit välbesökta- väldigt roligt!

Idag sitter jag inne på kontoret, medan Johan, Anna och Tove är kvar och sliter, idag med hjälp av Rickard Grönwall.

Känd från TV

Känd från TV

I fortsättningen kan det nog vara lite tyst om grävningarna vid Götes mack. Snart tar semestrarna vid och sen påbörjas rapportarbetet, men förhoppningsvis kommer vi att kunna uppdatera så snart alla analysresultat har börjat trilla in.

Här kommer en liten bildkavalkad

Gräva mäta gräva mäta...

Gräva mäta gräva mäta…

Kontraster

Kontraster

Det lilla fina hjärtspännet av silver

Det lilla fina hjärtspännet av silver

Det stora ringspännet av järn

Det stora ringspännet av järn

Vetenskapens värld på besök

Vetenskapens värld på besök

Samling vid graven, Tove Björk, Anna Kjellström, Anna Hed Jakobsson, Johan Runer. Caroline Arcini skymtar också fram

Samling vid graven, Tove Björk, Anna Kjellström, Anna Hed Jakobsson, Johan Runer. Caroline Arcini skymtar också fram

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.