Bronsgjuteri och kammakare i Sigtuna

Förra veckan här på gravningen vid Götes mack var, som man säger, intensiv. Nyheterna om de slipade tänderna tog skruv och hela onsdagen gick åt till intervjuer. Väldigt, väldigt roligt tycker vi! Vetenskapsradion Historia, Vetenskapens värld, Svt:s AB och Radio Stockholm, full fart.

Så vad har vi nu på platsen? Vi har tagit upp fem skelett och ett tjugotal återstår. Det som jag precis har tagit upp har troligen varit svept och har legat i en kista som har kistbeslag, vilket är ovanligt i Sigtuna. Skallen har dessvärre blivit genomborrat av en stolpe ett par hundra år senare. Även fler av skeletten har blivit skadade av senare aktiviteter.

Men av mycket stort intresse är att vi på platsen även har hittat ett stort hantverkshus där man arbetat med bronsgjutning och kammakeri från tiden kring år 1100. Här finns mängder av brons- och hornspill. En hel del föremål, oftast trasiga eller kasserade har också hittats. Rester efter kammar till exempel. Under dessa lager finns fler gravar. Även på den andra sidan av området har kulturlager och rester av byggnader kommit fram och även under dem finns gravar. Detta är intressant eftersom man troligen har vetat om att gravarna har funnits, men ändå lagt husen där. Staden har expanderat utåt och man har behövt ytan till hus och verkstäder.

Den här veckan är kort dessvärre. Detta innebär om inte annat, att det inte blir nån visning på torsdag, men däremot två idag. En klockan 13.00 och en 15.30. Kom gärna!

Anders Söderberg från Sigtuna museum och Johan Runer diskuterar bronsgjutning

Anders Söderberg från Sigtuna museum och Johan Runer diskuterar bronsgjutning

Helt klart är att resultaten från den här undersökningen kommer att ge oss väldigt mycket helt ny kunskap om tiden kring Sigtunas grundande och stadens framväxt.

Fortsättning följer

Att hålla i en skalle när man filmas

Att hålla i en skalle när man filmas

Tobias Svanelid från vetenskapsradion Historia intervjuar Anna Kjellström och Anna Hed Jakobsson

Tobias Svanelid från vetenskapsradion Historia intervjuar Anna Kjellström och Anna Hed Jakobsson

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.