Tredelad grav, hus, runstensfundament och kondomgömma i Broby!

Nu är vi inne på den tredje veckan i Broby och det börjar bli lite tydligare vad det egentligen är för typ av anläggningar som vi gräver.

Lasses grav, RAÄ 42:7, mittemot gravgården, på andra sidan Frestavägen har rensats både med maskin och för hand och nu syns minst tre stycken separata stenpackningar – en rund, en rektangulär och en något mer oformligt avlång. Extra spännande är att vi också tror att vi har hittat den äldsta kända platsen för vart en av runstenarna (U151) stått.  På ett kopparstick av Peringskiöld står den framför en fin grav uppbyggd av stora stenar och nu när vi rensat upp vår stensättning visar det sig att i nordöstra kanten finns en avsats lagom stor för stenen tillsammans med en större sten som kan ha använts för att stötta den.

Bild

Runstensfundamentet grävs ut

Bild

Den runda stenpackningen i ”Lasses” gravBild

Den rektangulära stenpackningen. De som varit med och grävt på gravgården eller besökte den kanske ser att det finns vissa likheter med den typ av stenpackning som täckte de gravarna. Kanske blir även detta en skelettgrav?

På andra sidan vägen, på gravfältet RAÄ 36, har även den rektangulära anläggningen börjat ta form. Vi har ändå sedan starten varit fundersamma över om det är en grav eller om det rör sig om resterna efter en byggnad. Igår kom det dock fram minst ett stolphål och idag troligen ett till, så vi börjar bli allt mer säkra på att det rör sig om ett hus av något slag. En del av kantstenarna har ramlat ut vilket lurat oss att tro att den haft en välvd form men nu när vi rensat fram kanten blir det tydligt att stenarna rört på sig och från början legat i en rak linje, likt en vägg.

Bild

”Huset” från öst. Ett ca 40 cm tjockt lerlager har förts på, troligen för att stabilisera. 

Bild

Stolphål ungefär mitt i anläggningen

Den fyrkantiga stensättningen, på RAÄ 36, har just fotats i lod och den översta stenpackningen tagits bort. Här är vi i alla fall säkra på att det rör sig om en grav, kanske från romersk järnålder om man får tro formen. Redan i renslagret har det kommit små brända ben och lite kol. I denna grav gjordes också just veckan fynd av inte en utan ett helt lager av kondomer. Överst låg en av märket ”Profil” och något längre ned av märket ”Try-tex” vilket gör att vi tror att här rör det sig om en förvaringsplats över lång tid 😉

Bild

Den fyrkantiga graven utan sin översta stenpackning

Bild

Under en sten i stenpackningen gjordes fyndet av flera, vid det här laget, väl förmultnade kondomer, men som synes gick det att utläsa märket på några av dem. Kanske vet någon läsare när märket Try-Tex försvann?

Det här inlägget postades i Broby bro - Grävning 2009-2013, Forskningsprojektet Broby bro - en plats där världen passerar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tredelad grav, hus, runstensfundament och kondomgömma i Broby!

  1. grsu skriver:

    hahaha Rune

  2. Rune Johansson skriver:

    Den försvann strax efter T. Rex:)

Kommentarsfältet är stängt.