Grävdag 9 26 maj 2011

Så var vi framme vid årets sista grävdag i Broby. Dagarna har bara flugit förbi i en rasande fart med många nya frågeställningar kring det gravfält som aldrig slutar att väcka känslor, beröra och överraska.

När man jobbat så nära de här skeletten i gravarna i två veckor så känns det som om man fått någon slags relation till dem. Jag tror faktiskt att det är likadant med många av våra besökare. Flera har återkommit dagligen.

Alla spännande kontakter med intresserade gäster från när och fjärran, inte minst alla skolbarn, har satt ytterligare guldkant på tillvaron dessa veckor.

Vad hände då denna sista grävdag, jo givetvis upptagning av A1281 och ytterligare insamlig av trärester från kistan.

Lasse, Richard och Maggan började titta lite närmare på området mellan Såstaholm och Vallentunasjön. Man vill gärna hitta spår efter Estrids och Östens gård. I området nära Såstaholm vill man nog gärna fortsätta grävprojektet att skriva Estrids historia.

Nära Såstaholm hittade man en trolig grav som inte är registrerad tidigare. Inmätning och registrering kommer nu att göras.

Lasse guidade oss också på gravfältet öster om Estrids gravgård.

Det jag skrev igår om det  ”oskötta”  gravfältet väckte många reaktioner och sympatier, med för mig nytt dagsrekord i inkomna mail. 

Lasse pekade ut flera vackra anläggningar bland snåren bl a en snygg rektangulär grav. På toppen av en stor gravhög skymtade , nästan blottlagd, en flat lockstensliknande sten, mm

Som om inte det var nog, på eftermiddagen kom Roger Wikell och Mathias Pettersson på besök. Roger som är något av en skålgropsspecialist gick upp i det gamla gravfältet med borste och en stund senare hade han hittat ett stenblock med stora skålgropar. Får man gissa att detta bara är början? Chansen  att det ska finnas fler skålgropar i området är nog större  än att denna sten är ensam.

Så snart eftermiddagens visning var över och ett 60-tal gäster i buss guidade av Mats åkt vidare, plockades så  det sista av A1281 upp och årets brobygrävning var avslutad.

Imorgon plockar vi bort alla gravmarkeringar, kl 13.00 hämtas arbetsboden och i nästa vecka betar väl hästar på Brobacken igen.

Nästa år har vi inga ”punktmarkerade” gravar att gräva ut, så det får bli större sökschakt, vad jag förstår, i närheten av Östens hög och Estrid. Lasses önskemål är att utöka grävtiden till tre veckor nästa år.

Idag hade vi 91 gäster.

Det 10-åriga barnet i A1169 har fått ytterligare ett par år på nacken Maggan tror på ca 12 år.

TREVLIG SOMMAR!

Leif Grönwall 

Maggan plockar up nedifrån, Gunilla, Mimmi och Catharina frilägger upptill

 

Nyhittad grav alldeles öster om Såstaholm

 

Flat sten på toppen av en hög i gravfältet öster om Estrids gravgård.

 

Roger Wikell med den nyupptäckta skålgropsstenen

 

Samtidigt som fötter och underben togs upp frilades överkroppen för den slutliga upptagningen

Vi som jobbade idag: Bakre raden fr v Mimmi Öberg, Leif Grönwall, Helen Rasmusson, Gunilla Hammarsjö, Catharina Stjerngranat Folke, Bror-Arne Ersson. Främre raden fr v: Margareta Boije, Richard Grönwall, Lars Andersson, Jennifer Shutsberg.Sista helbilden jag tog på A1281

Det här inlägget postades i Broby bro - Grävning 2009-2013. Bokmärk permalänken.