Grävdag 10 27 maj 2011

Jag lämnade gravgården igår en timme före ”stängningsdags” med informationen att A1281 skulle vara tömd innan alla gick hem för dagen.

Eftersom ingen ringt och rapporterat fynd så utgick jag ifrån att allt var över för denna gång utan att ha koll på sista timmen. DET gör jag aldrig om!

När jag kom till gravgården i morse  låg skelettet i A1281 kvar! Visningarna igår eftermiddag hade dragit ut på tiden och Lasse är inte den som vill vara med om ett ”hafsverk”. Gunilla, Catharina och Maggan fortsatte alltså upptagningen idag medan vi andra plockade ihop och städade.

Plötsligt hördes tjejernas fyndtjut! En pärla i blåbärsstorlek hade hittats. Pärlan är av brons och har ett fint litet hänge.

En stund senare hördes fyndtjutet igen, nu hittades en tvinnad silvertråd ungefär som en halv ring. Den låg ganska nära pärlan. Med ”fyndögonen” på helljus fortsatte upptagningen men inget mer hittades.

Maggan klarade att lyfta hela skallen intakt och under framkom ett större område med trärester från kistbottnen. Nu har vi trärester till analys från lock, gavlar och botten, perfekt.

Eftersom jag i gårdagens blogg sa att det var färdiggrävt kom givetvis inga besökare idag. Ledsen om jag lurade någon att inte komma!

NU är det i alla fall över för denna gång.

Vi ses nån gång i en stenhög nära dig!

Leif Grönwall

Kommer ni ihåg hur gravgården såg ut när vi började gräva? Som ett gult böljande maskroshav. Nu är allt utblommat

Bronspärlan just hittad.

Pärlan ligger vid knivspetsen t.v.

Bronspärlan med hänget

Silvertråden just hittad.

Silvertråden

När skallen tagits bort hittades trärester från kistbottnen (mörkfärgningen)

Det sista plockas bort, "fyndögonen" på full styrka.

Många frågar vad vi gör med gravarna. När allt är borttaget lägger vi tillbaka stenarna, grävmaskinen lägger tillbaka fyllningsmassorna och planar ut. Här A1169.

Det här inlägget postades i Broby bro - Grävning 2009-2013. Bokmärk permalänken.