Grävdag 7 24 maj 2011

Ja, så mycket grävarbete blev det inte denna dag. Jennifer och Lasse ”tömde” barngraven och sållade fram små benfragment. Kvinnan i A1281 fick ligga under täcket utom när vi hade visningar.

På förmiddagen kom Kevingeskolan från Danderyd tillsammans med  en fransk vänskoleklass från Suresnes, en förort till Paris. De bägge klasserna tillsammans med en klass från Tyskland deltar i ett EU-projekt, Comeniusprojektet, kallat ”Do you speak viking?” Om jag förstod rätt så går det ut på att i Sverige, Nordtyskland och Normandie, hitta språkliga likheter som går tillbaka till vikingatid. Perfekt timat fick barnen nu se en riktig vikingakvinna.

När barnens visning var över fortsatte några att leta efter benbitar tillsammans med Jennifer vid sållet. När fröken ropade att det var dags att åka lyssnade ingen. Till slut fick fröken gå till sållet för att hämta barnen. Någon minut senare sågs fröken, Jennifer och barnen leta ben tillsammans. Jag tror det finns en sakletare i oss alla, det går inte att stå emot när man väl får chansen.

Ströbesökare kom hela dagen och idag hade vi ,utöver de franska barnen och lärarna, besök från Österrike och Wales.

Arkeologimässigt hände väl just ingenting mer än att A1169 blev den första fyndlösa barngraven på gravgården. Dessutom var den ju felvänd. Stenarna vid huvudet på flera gravar väcker också frågor. Årets grävning ger nog arkeologerna en hel del att fundera över.

Dagens trevisning blev välbesökt och när vi packat ihop och skulle åka hem dök ytterligare några gäster upp. Bl a en taxichaufför som berättade att han ofta guidar kunder som vill se runstenar och gravfält i Täby.

Imorgon är nog sista säkra chansen att få se det kompletta skelettet  i A1281. Så passa på! Det kommer aldrig mer igen annat än på bild.

Idag hade vi trots förmiddagsregn och blåst 108 gäster.

Leif Grönwall

Är det något speciellt med stenen? Den ser inte speciell ut.

Skolklass från Suresnes, en förort till Paris (Frankrikes Täby?) beundrar en vikingakvinna.

Mats berättar för Kevingeskolan och visar tusen år gammalt trä.

Jennifer, barnen och fröken letar (och hittar) ben.

Passa på att se den ca 40-åriga, 150cm långa vikingakvinnan i verkligheten imorgon, hon tänker inte stanna länge till.

A1281 ur utgrävarperspektiv.

Dagens sista visning. Gäster från Wales t.h.

Så var dag 7 över och A1281 inbäddad med mjuk filt och presenning

Det här inlägget postades i Broby bro - Grävning 2009-2013. Bokmärk permalänken.