Grävdag 5 20 maj 2011

Idag var det sol från början till slut och många av oss börjar bli ordentligt bruna. Arkeologerna jobbar helst i skugga för att kunna ”läsa” lerlagren och skiftningarna i gravarna.

Våra två skelett som nu börjar komma fram mer och mer mår inte bra av solen så vi får försöka täcka över så ofta vi kan. Samtidigt vill vi ju visa vad vi hittat för alla besökare så det blir av och på med täckningen hela tiden.

Flera skolklasser kom på besök och skeletten var givetvis högintressanta. Det grävdes också febrilt på ”andra sidan”. Efter att ha sett skallen i A1281 ville alla gräva först och sålla sen. Andra sidan är uppdelad i meterstora kvadrater som är numrerade. På så vis kan Jennifer hålla reda på var ev fynd har legat. Eftersom den nyss upptäckta 1700-talskartan visade en gravhög på denna sida om vägen så är ju fyndletningen här spännande.

Även idag hade vi långväga besök. Mr Sheltech Panthokujo från Bangladesh är på besök hos ett täbyföretag och åkte till Broby för att få se runstenar i verkligheten. Nu fick som en fantastisk bonus se vår gravgård med nyss framtagna vikingaskelett!

Ett engelskt par kom också på besök. De berättade att dom träffats första gången i vikingastaden York och har sedan dess ett speciellt förhållande till vikingar.

I nästa vecka berättade en besökare att hon väntar gäster från Australien som hon gärna vill visa gravfältet samt åka runt med i Runriket.

I grav 1169, barngraven fortsatte friläggningsarbetet, alla stenar är bortplockade, inga fynd ännu men jag tycker att han/hon har högra handen lite knuten kanske finns något i handen.

A1281 blev dagens ”huvudattraktion” (vits) En förhållandevis hel skalle frilades och porträtterades febrilt hela dagen. Vid fotänden hittades kistkanten, samt i brösthöjd på skelettet ett litet järnföremål som tolkades som en nål till svepningen.

Imorgon är det Runrikets dag mellan 11-16 med visning varje heltimme. Jennifer, Lasse och Mats är där hela dagen liksom undertecknad och Bror-Arne från Hembygdsföreningen.  Hoppas att ni kan komma!  (Kunde Mr Sheltech från Bangladesh besöka oss,  så kan väl ni, eller?)

Idag hade vi besöksrekord för veckan prick 70 gäster.

Leif Grönwall

Hundratals porträtt har redan tagits på A1281

Träprofil, kistkant. Framrensning av fotben A1281

Så här långt kom vi idag på A1281

Den lilla nålen som hittades i brösthöjd på A1281

Så här mycket frilade vi idag av skallen i grav A1281. Eftersom man hela tiden gräver sig nedåt på samma nivå över hela graven, fortsätter man nu med att frilägga mer av kroppen.

Barngraven väcker extra stort intresse. Mattias Ek, Länsmuseets fotograf i arbete

A1169. Nu är även den sista stenen borttagen

Besök från Bangladesh

En klass från Ytterbyskolan får instruktioner av Jennifer. Kullen de står på är en mäktig järnålderhög alldeles intill Estrids gravgård. Missa inte det fina, betydligt äldre gravfältet när ni besöker Broby

Det här inlägget postades i Broby bro - Grävning 2009-2013. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Grävdag 5 20 maj 2011

  1. Håkan skriver:

    Det ser ut som att ni har hittat en kvinna till. Så roligt! Bör ju i så fall vara en lite speciell person, Estrid och A1281.

    • fornminnesnytt skriver:

      Ja vi börjar mer och mer luta åt det. Ett ”felvänt” barn samt en ev kvinna till, häftigt.

Kommentarsfältet är stängt.